Šaldymo kameros vaisiams ir daržovėms
Daržovių ir vaisių šaldymo kameros savybės:
- Garintuvo ilgis turi maksimaliai atitikti patalpos sienos ilgį
- Garintuvo temperatūrų skirtumas tarp pučiamo ir grįžtančio oro turi būti ne daugiau dT=6K
- Jeigu patalpoje nenumatyta papildomo drėkinimo ventiliatoriai turi prapučiamieji, ne ištraukiamieji
- Garintuvo ventiliatorių sūkių reguliavimas padeda prisitaikyti prie skirtingų apkrovų
- Rekomenduojama garintuvą papildomai apsaugoti nuo korozijos
- Temperatūros valdymui naudoti tikslaus dozavimo elektroninius TRV
- Maksimaliai išnaudoti plotą laikant produkciją vienodo dydžio dėžėse
Modeliai
Šiek tiek apie vaisių, daržovių, grybų ir uogų pramoninį sandėliavimą šaldymo kameruose. Ne visus produktus galima laikyti vienoje šaltoje patalpoje, nes tai gali paskatinti kryžminius puvimo procesus. Vaisius ir daržoves negalima ilgai laikyti kartu, taip pat kai kurias daržoves irgi negalima laikyti viename šaldymo kambaryje. Saugant smulkius augalus, lapuočius, salotas, petražoles (ne pakuotėje) – šaldymo kameras rekomenduojama papildomai drėkinti specialiomis vandens išpurškimo sistemomis. Kuo purškiami lašeliai bus smulkesni tuo geresnis efektas saugomam produktui. Idealiu atveju lašeliai neturi formuotis ant pačios produkcijos ir jos pakuotės, bet visas šaltos patalpos oras turi paskęsti lengvame rūke. Viduržemio jūros vaisius rekomenduojama saugoti prie +10C temperatūros, o tropinius vaisius prie +12C. Vynuogių laikymo temperatūra -1C prie 95% santykinės oro drėgmės. Jeigu šaldomos saugyklos oras bus su nešvarumais vynuogės išskirs dalį savo drėgmės. Praradus 3% drėgmės uogos susiraukšlėja ir susitraukia, panašėja į razinas. Šis fenomenas dar labiau pastebimas daržovėse, kurios ant 80-95% susideda iš vandens. Ilgalaikiam obuolių saugojimui šaldymo kamerose reikia palaikyti +0C temperatūrą ir 92 -95% santikinė oro drėgmę patalpoje.
Svogūnų sandėliavimui šaltoje patalpoje reikalinga gera ventiliacija, sukrovus krūvomis laikyti oro temperatūroje prie +0/+4C (priklausomai nuo rūšies iki 70% santykinės oro drėgmės. Šaldyti svogūnus rekomenduojama ne greitai po 0,5C per dieną. Morkų ilgalaikiam saugojimui šaldymo kamerose reikalinga aukšta santikinė oro drėgmė 95-98% ir +0,5C temperatūros su temperatūros diferencialu 0,25K. Šviežiai nuskintas morkas reikia atšaldyti iki +5C per aštuonias valandas. Jeigu morkos sandėliuojamos su žaliomis viršūnėlėmis laikymo trukmė žymiai sumažėja. Rekomenduojama nupjauti viršūnėles paliekant iki 20mm stiebelius. Grybų, braškių ir kitų uogų laikymas šaltyje yra paprastesnis, nes jų saugojimo trukmė yra mažesnė, bet šaldymo kameros įrangai yra keliami specialūs reikalavimai.
Vaisiams ir daržovėms šaldymo kameroje praradus 5% drėgmės tampa ne prekinės išvaizdos ir juos sunku parduoti. Sandėliavimui siūloma įrengti standartizuotas medines dėžes vienodų išmatavimų. Kraunant dėžes palikti tarpus po 5cm iš visų šonų, o nuo šaldomos saugyklos sienų po 10cm. Vaisių ir daržovių sandėliavimo dėžės neturėtų būti labai sunkios ir talpinti apie 300kg produkcijos.
Turite klausimų?
Susisiekite su mumis