Šaldomi prekystaliai mėsai
Trumpa informacija
Prekybiniai šaldymo prekystaliai yra nepakaitomi pagalbininkai mėsos, žuvies ir pieno krautuvėlėms. Horizontalus maisto produktų išdėstymas savo išvaizda ir dizainu pritraukia pirkėjų dėmesį, o funkcionalumu ir techninėmis savybėmis pagreitina ir palengvina prekybininkų darbą aptarnaujant klientus. Šie horizontalūs prekybiniai šaldytuvai skirstomos į dvi grupes pagal šaldymo tipą: modeliai su statiniu šaldymu (dar vadinamu gravitaciniu) ir modeliai su dinaminiu šaldymu. Statinis šaldymas reiškia, kad šaltis po prekystalio ekspoziciją pasiskirsto savaime ir labai lėtai. Tokiu būdu viduje nėra stiprių oro gūsių, kurie papildomai džiovintų parduodamus maisto. Tai ypač aktualu nepakuotoms maisto prekėms: šviežia mėsa, kulinarijos gaminiai, įvairios salotos, nes taip nėra prarandama natūrali produkto spalva, ant produkto ne atsiranda susiraukšlėjimų ar išdžiūvusių plėvelių. Svarbu paminėti, kad produktų džiovimas šaltoje aplinkoje yra neišvengiamas dalykas, tiesiog šaldymo prekystaliuose su statiniu šaldymu šis procesas vyksta žymiai lėčiau. Modeliai su dinaminiu šaldymu turi kitus privalumus. Visu pirma juose ekspozicija yra žymiai didesnio gylio ir gali siekti net iki 90cm. Jos sunaudoja mažiau elektros energijos ir turi aukštesnę energijos klasę. Temperatūra visame tūryje pasiskirsto daug tolygiau +/-3C tiek ekspozicijoje, tiek šaldomame kaupiklyje kur saugoma papildoma produkcija. Tai ypač aktualu laikant jautrius užšalimui maisto produktus kaupiklyje. Šaldymo prekystalių su dinaminiu šaldymu privalumai ypač išryškėja vasaros metu kuomet parduotuvėje pakyla aplinkos temperatūra, dėl tos priežasties apie 80% visų modelių šiuo metu yra su dinaminiu šaldymu. Gamintojai stengiasi kuo labiau sumažinti džiovimo efektą, todėl montuoja didesnio paviršiaus ploto šaldymo elementus, kurie leidžia naudoti mažesnio galingumo oro ventiliatorius, tokie modeliai yra brangesni lyginant su standartiniais.
Reiktų nepamiršti, kad horizontalūs šaldomi prekystaliai pagrinde yra pritaikyti veikti patalpos viduje prie 3 klimato klasės t.y. iki +25C kambario temperatūros ir 60% santikinės oro drėgmės. Tai yra kritinės sąlygos, viršijus kurias šaldymo įranga perkaista ir išvis nepalaiko jokios temperatūros viduje. Aukštesni premium klasės Europa modeliai gali veikti prie +30C kambario temperatūros. Norint prekiauti lauke negalima prekystalį statyti po tiesioginiais Saulės spinduliais.
Verta pakalbėti apie šaldymo prekystalių talpą ekspozicijoje. Ji turi apribojimų. Standartiniai modeliai su šaldomu kaupikliu po ekspozicija yra dažniausias pasirinkimas. Juose produktus ekspozicijoje galima krauti apie 15cm aukščių (priklauso nuo gamintojo) iki raudonos žymos. Viršijus ją produktai nebus apipučiami šaltu oru, todėl temperatūrinis režimas nebus išlaikytas. Norint maksimaliai išnaudoti prekybinį parduotuvės plotą galima pasirinkti šaldoma prekystalį su didesniu šaldomu kaupikliu arba didesniu ekspozicijos aukščiu. Pavyzdžiui šaldytuvas mėsos prekybai talpina euro2 standarto padėklus 60x40cm dydžio, maksimaliai išnaudoja kiekviena laisva techninio skyriaus lopinėlį žymiai padidindamas sandėliavimo plotą. Tokių mėsos prekybai pritaikytų šaldomų prekystalių nepatogumai yra ilgio segmentacija kas 125cm t.y. ilgiai gali būti 125-250-375cm atkarpų. Klientams savo krautuvėje turintiems atskirus šaldytuvus – kaupiklius ir norintiems turėti didesnį išdėstymo aukštį ekspozicijoje – siūlome supermarket tipo šaldymo prekystalius mėsai Europa. Šie modeliai neturi kaupiklio po ekspozicija, todėl klientui matomoje vietoje galima pridėti žymiai daugiau įvairių gaminių, patogiai išdėstyti laiptuotas pakylas ekspozicijoje.
Kiti svarbūs dalykai, kuriuos reiktų žinoti pasirenkant prekybinį šaldymo prekystalį yra jos komplektacija t.y. iš kokių medžiagų ji pagaminta, kas įeina į standartinę komplektaciją ir už ką reikia primokėti. Atkreipkite dėmesį iš ko yra pagaminta ekspozicija: nerūdijantis plienas ar tiesiog dažytas plienas. Dažytas plienas gražiau atrodo, bet nerūdijantis yra ilgaamžiškesnis. Atkreipkite dėmesį iš ko yra pagamintas darbastalis ir koks yra jo plotis pardavėjui, ar pakanka vietos svarstyklėms pasidėti ar reikia užsakinėti papildomai padėklą darbastaliui. Granitinis darbastalis yra labiau ilgaamžiškas lyginant su standartiniu apsiūtu nerūdijančio plieno lakštu. Dažnai modeliai klasikiniu lenktu priekiniu stiklu turi tvirta aliumininį gaubtą viršuje virš ekspozicijos. Jis tarnauja kaip apšvietimo lempa ekspozicijai ir tuo pat metu galima ant šaldymo prekystalio viršaus pasidėti sunkesnius daiktus lyginant su modeliais, kurios turi stiklinę viršutinę dali, nors toks sprendimas suteikia geresnį produktų matomumą iš viršaus. Pasirenkant modelį tiesiu priekiniu stiklu pasidomėkite ar priekinis stiklas yra atidaromas. Pažiūrėkite iš ko yra pagaminta šaldytuvo priekinė ir šoninės apdailos. Ar tai metalas ar plastikas. Dažnai gamintojai už papildoma priemoką gali pagaminti priekinę apdailą iš medį imituojančių plokščių arba iš nerūdijančio plieno. Taip pat pažiūrėkite ar standartinėje šaldymo prekystalio komplektacijoje yra šie priedai: naktinė uždanga iš pardavėjo pusės (taupo elektros energija), automatinis kondensato išgarinimas (nereikia išpilnėti rankomis kondensato iš vonelės), priekinio stiklo apipūtimas šiltu oru (apsaugo nuo rasojimo, Hawana šaldytuvas mėsai turi šią opciją), specialios spalvos apšvietimas mėsos produktams, kelių lygių laiptuotos pakylos ekspozicijai, skirtukai produkcijai. Atkreipkite dėmesį ar šaldoma ekspozicija prekystalyje yra lygi ar pakreipta nedideliu kampu, nes gali atsitikti taip, kad dedant produktus jie gali „čiuožti“. Vienas įdomesnių priedų šaldomiems prekystaliams yra antimikrobinė UV lempa įmontuota specialiame korpuse su ventiliatoriumi, kuri papildomai mažina mikrobų kiekį prekystalio viduje (Futura modelis). Nepamirškite atkreipti dėmesį su kokiu šaltnešiu veikia prekystaliai – ekologišku ar standartiniu. Šaldymo prekystaliai ekologišku šaltnešiu ne tik nekenkia aplinkai, bet sunaudoja mažiau elektros energijos, pigesnis jų aptarnavimas, jos veikia tyliau, skleidžia mažiau šilumos. Dažnai didesni šaldymo prekystaliai su ekologišku šaltnešiu turi po kelias šaldymo sistemas, todėl jos net ir daugumoje gedimo atveju pilnai nenustos ir palaikys nors ir aukštesnė, bet ne kambario temperatūrą.
Dauguma prekybinių šaldymo prekystalių yra naudojami mėsos prekybai ir gali būti apjungiamos į vieną, formuojant įvairaus ilgio prekybines linijas su kampais ir posūkiais. Turėkite omenyje, kad ne visi gamintojai turi kampinius prekystalių modelius ar modelius su žemu priekiniu stiklu savitarnai, šildymo funkcija kartiems patiekalams ar prekystalis šaldiklis pvz. koldūnams ar kitiems pusgaminiams (Basic Neo modelis). Be to reiktų žinoti, kad beveik visi kampiniai modeliai turi dinaminį šaldymą ir neturi kaupiklio po ekspozicija. Kai kurie gamintojai siūlo ir kasos staliukus vienodo su prekystaliais dizaino.
Renkantis prekybinį šaldymo prekystalį žuviai reiktų ypač pasirūpinti papildomais priedais, kuriuos siūlo gamintojas, kad apsaugoti vidinius šaldymo elementus nuo korozijos. Tas pats galioja prekiaujant prekystalyje salotomis ar kitais nepakuotais kulinarijos gaminiais kurių sudėtyje yra actas, majonezas, druskos, raugai ir panašios agresyvios medžiagos.
Turite klausimų?
Susisiekite su mumis